/ Krogspaning /

Restaurang Slipkajen

 

Kalmar växer och kanske kommer vi därför få allt fler intressanta kvarterskrogar utanför restaurangtäta Kvarnholmen. Vi Krogspanare hoppas i alla fall på det och nyligen besökte vi en av dem, restaurang Slipkajen på Varvsholmen. Krogen har ett fint läge, med utsikt mot vattnet och fina Ängö med en vacker kvällssol som fond. I stora luftiga lokaler valde vi mellan rätter i en lite spretig meny.  Som de flesta restauranger erbjuder även Slipkajen en egen hamburgare, caesarsallad och räkmacka. Vi valde andra alternativ.

Bergtungafilén var riktigt fin. Stekt i smör och ihopgift med kantareller och shitakesvamp får den en karamellig smak, omgiven av crunchiga smörbönor och morötter samt pressad amaldinepotatis som man blir riktigt nöjd med.

Mindre intressant är ”stenkakan” som inleder menyn och kanske ska ses som en sorts signaturrätt för restaurangen (?). Ambitionen verkar vara att utveckla langoskonceptet fast med lite mer vetesmak och mindre frityrkänsla. Hackad rödlök, räkor och gräddfil, som det brukar vara på en langos, men här föredrar vi nog originalet, särskilt eftersom man ju kan få en langos för en bråkdel av priset på ”stenkakan”.

Bättre då med den långbakade sellerin med fin yta som serveras med risotto smaksatt med rödbetor och med utlovade öländska råvaror som harmonierar väl och skapar en fin helhet. Ett av flera vegetariska alternativ på menyn.

Långbakad selleri utgjorde dessutom ett trevligt sällskap till den småländska ryggbiffen, som serverades med smaklig bearnaise och rödvinssås. Till det en skål med sötpotatispommes. En matig och kraftig hösträtt med perfekt tillagat kött.

Våra tallrikar serveras med några minuters mellanrum och några blir tvungna att börja äta medan andra får vänta på sin mat. Denna detalj bör dock inte överskugga den i övrigt lyhörda servitören som informerar, justerar och visar nyfikenhet för hur vi som gäster upplever kvällen. Sådant uppskattar vi.

 
 
   
Smörstekt Bergtungafilé
289:-
Betyg 5
1/1 Stenkaka
249:-
Betyg 3
Långbakad Selleri
205:-
Betyg 4
Småländsk Ryggbiff
295:-
Betyg 4,5
 
Kvitto  
 
Service: 4,5
Prisbild: Hög
Helhetsupplevelse: 4