/ Njutningar och överdrifter /

Restaurang Trio, Köpenhamn

Inom kategorin "Njutningar och överdrifter"

Medan vintern bet sig fast och våren kändes avlägsen beslutade vi oss för att boka en aprilhelg i Köpenhamn. Danskarnas avspända kynne och passion för mat skulle kanske tina våra frusna själar något. Höjdpunkten var tänkt att bli ett besök på restaurang Trio som är belägen på tionde våningen i Axel Towers och således har en fantastisk utsikt. Så här i efterhand kan man konstatera att vi tänkte helt rätt. Trio var en fantastisk upplevelse och kanske det bästa restaurangbesöket vi gjort hittills. Var ska man börja?

Tre små fantastiska aptitretare inleder. Med ett fiskskrov som garnering fick vi syltad rättika på en knaprig rågbrödsskiva, ett äggskumstäckt ostron samt en färskostfylld stekt tortillaklämma. Nu var ribban satt – på hög nivå. Vi förstod att kvällens serveringar skulle göra oss krogspanare lyckliga. Därefter serverades en potatispannkaka med rökt stenbitsrom och crème fraiche med frisk sälta från rommen och mjuk sötma från pannkakan.Sedan fick vi en fantastisk hälleflundra, stekt med en tunn brödskiva, som med krispighet ihop med mjäll sparris och beurreblanc-sås var en av höjdpunkterna. Därefter en underbar,stekt, mör kalvbräss ihop med grillad sallad.Ytterligare en kötträtt fick vi, lamm med stekt vitkål och puré på bränd purjolök smaksatt med koriander. Två efterrätter följde. Först en mjuk och fin rabarber i vanilj, vackert djupröd, som ihop med en frisk och precis lagom söt yoghurtsorbet och vit choklad passade perfekt. Allra sist barsen stor fruktskål fram,och vi anade snart att det inte var vanliga frukter som nu serverades. Vi upptäckte istället läckra knäckiga höljen (förvillande likacitrusskal), som visade sig innehålla en sötsyrlig mandarincurd och len chokladkräm. Varje sådan ”frukt” serverades med krämigchokladglass och detta blev ju en härlig final på en redan intressant och lyckad kväll.

Det var form, färg, variation i textur och en mångfald av smaker som höll oss nyfikna och förundrade hela aftonen. Ihop med det rekommenderade vinpaketetskapades en fantastisk upplevelse. Vid nästa besök i den danska huvudstaden måste ni besöka restaurang Trio!