Rosenlundska källaren
Bland dessa anrika källarvalv har vi krogspanare stökat runt för länge, länge sedan,
då som omogna gymnasielever med mer eller mindre dåligt ölsinne och utan det
intresse för mat och smak som präglar våra personligheter idag.
Efter några sådana nostalgiska reflektioner konstaterade vi att det nu var dags att
meddela vår beställning för kvällen. Den påpassliga servitören lyssnade uppmärksamt
och behövde inte anteckna för att memorera alla våra önskningar.
Och våra önskningar skiljer sig ju alltid åt, som bekant.
Dagens ”svarta tavla” var kalvrygg med choronsås, bovetepanerade lökringar och
varm potatissallad. Kalvryggen hade köket hanterat med briljans, perfekt tempererad
och saftig med läckra lökringar och potatis till. Dessutom bra krydda och sälta,
vilket även karaktäriserade lammytterfilén som för övrigt balanserades väl med
lagom vass aioli, rödvinssky, grilltomat och källarens gratäng.
Lammytterfilén var troligen kvällens höjdare. En något för överstekt örtkryddad
oxfilé visades sig också vara en helt godkänd matupplevelse, samtidigt som den
tallriken spretade en hel del då köttet fått sällskap med väldigt mycket disparata smaker:
tomatmarmelad, fetaostcreme, grönt kryddsmör på ruccola/nässlor, rödvinssky
och dessutom källarens gratäng. Lite… amerikanskt, liksom.
Och på tal om det beställdes dessutom en hickorymarinerad fläskfilé med en
viss rökighet och barbequekänsla. Tyvärr hade fläskfilén hunnit bli lite torr,
och grönsaksterrinnen hade inte den fräschör man i övrigt skulle önska.
Sammantaget en i huvudsak trevlig restaurangupplevelse med ett extra plus för bra service.
Vi Krogspanare brukar för övrigt inte bedöma desserter,
så det gör vi inte idag heller (men de var jäkligt bra!).
Lammytterfilé 245:- Betyg 4,5 |
![]() |
Kalvrygg (Svarta tavlan) 199:- Betyg 4,5 |
![]() |
Hickory marinerad fläskfilé 179:- Betyg 3,5 |
![]() |
Örtmarinerad oxfilé 289:- Betyg 4 |
![]() |
![]() |
|
Kvitto | ![]() |
Prisbild: medel
Helhetsupplevelse: 4