/ Njutningar och överdrifter /

Tullhuset, kalmar

 
Inom kategorin "Njutningar och överdrifter"
 

Jonas Åhman är ett bekant namn för matintresserat folk i vår del av landet. Som Krogspanare har vi nyfikna följt hans renovering av det gamla Tullhuset i Kalmar och en kväll i början av juni promenerade vi ned till hamnen och klev hungriga in i den välkomnande lokalen. Jämfört med Trädgårdsgatan 26 – Åhmans populära borgholmskrog – är Tullhuset en större satsning med 50 sittplatser och därmedinte riktigt lika intim och personlig. Men såklart tar personalen ändå sig tid till att kunnigt och sakligt informera om tanken bakom respektive rätt (och dryck) och Åhman kommer själv ut mot slutet av kvällen för en uppskattad pratstund.

Fyra timmar tidigare hade kvällen börjat med en aptitretare i form av pepparrotscheesecake toppad med lax, och därpå följde fyra riktigt välkomponerade rätter.Till förrätt blev vi  serveradecitronsyrad piggvar/havskräfta/pilgrimsmussla med en ljuvlig citronemulsionmed brynt smörpulver  som med föreslaget vin blev en riktig fullträff. Som en parantes kan nämnas att vi krogspanare börjat bli alltmer såsfixerade, barnsligt förtjusta helt enkelt.. Vi vill ha god sås och mer sås. På restaurang Tullhuset serverades en sås som fickögonen att tåras; en brynt smörsabayonne som bidrog till att rätt nummer två, kummelfilén, lyfte och ljuv harmoni uppstod. En smakrik sås fanns även i nästa menyrätt, en intressant tomat- och salviaconcassé; en perfekt matchning till hjortköttet.

Vad gäller karaktären på desserten så påminde den lite om det vi tidigare ätit på Trädgårdsgatan 26. Tullhusets version bestod av endulce de lechepannacotta med bär, choklad- och havreströssel och inte minst en väldigt angenäm havtornscurd. Färg, struktur och variation; desserten är verkligen dynamisk, färgrik och komplex.

Sammantaget förtjänar denna upplevelse i högsta grad en given plats inom kategorin Njutningar och överdrifter. Restaurang Tullhuset bjuder på en begränsad meny, ”begränsad i sin mångfald” som man själva uttrycker det, och menyn byts också ofta ut med tanke på säsong och råvaror. Vi Krogspanare bedömer samtidigt att det finns mycket att återuppleva och återupptäcka även för den som vill göra återbesök utan att vänta på några nykomponerade rätter.

På det hela taget är matupplevelsen på Tullhuset kanske en av Kalmars bästa.