/ Njutningar och överdrifter /

Kin Long, Malmö

 
 
Inom kategorin "Njutningar och överdrifter"
 

En tidig lördagsmorgon körde vi de 30 milen ner till Malmö. Våra magar kurrade ordentligt när vi rullade in på Möllevångstorget, men efter en ganska anständig falafel kunde vi sedan roa oss i storstaden hela eftermiddagen fram till den planerade höjdpunkten: Middag på den anrika kinarestaurangen Kin Long.

Klockan 20:00 satt vi således bänkade vid ett av Kin Longs första bord och meddelade kyparen förväntansfullt: ”Avsmakningsmenyn – med vinpaket!”. Någon mer detaljerad meny fanns inte tillhanda, men vi fick löpande under kvällen utförlig information om de olika rätterna och vinerna – den sista timmen av ägaren själv som för övrigt visade sig vara precis så pedagogisk och informativ som Krogspanarna uppskattar.

Något fundersamma blev vi dock när den första rätten visade sig vara gurka (punkt). Inte mycket för ögat, visade det sig, men däremot absolut för doft- och smaksinne. Gurkan hade nämligen skurits i stavar och sedan fått vila i en marinad med en twist av röd chili; en enkel vintersallad som ändå verkligen värmde! En gemensam nämnare för de därpå följande rätterna var just de subtila men ändå distinkta smakerna. Vi fick bland annat njuta av sweet and sour-sås så som den faktiskt ska smaka, perfekt friterad sejfilé, tigerräkor med bambuskott och så vidare. Trots tilltagande mättnad kunde vi heller inte få nog av det långkokta fläsket med fermenterade sojabönor där köttet var så mört att det smälte i munnen. Och sichuanpepparn bidrog ju på sitt sätt. Kvällen avrundades med risbollar fyllda av en söt och krämig sesamfröpasta, serverade med vaniljglass.

Det intressanta vinpaketetet måste också nämnas, bland annat innehållandes ett
Eiswein från Kina samt ett mousserande vin smaksatt med te (!).

Tänk att det fanns så mycket kinesisk matkultur i denna skånska metropol,
bara tre timmars bilfärd från Kalmar. Vi längtar tillbaka!

 

 

länk till restaurangens inofficiella Facebooksida