/ Krogspaning /

Hjalmars BAR


På Larmgatan 6 finns en lokal där olika näringsidkare frestat kalmarborna de senaste åren, ofta utifrån en konceptuell pubtanke med fokus på bra öl. Några uttalade ambitioner om bra mat kan vi Krogspanare inte påminna oss, men under sommaren 2017 blev det åter nya ägare och under benämningen ”Hjalmars” har man nu komponerat en tilltalande meny där det torde finnas något för alla.
Under vårt besök väljer vi den varmrökta laxen som verkligen passade väl ihop med äpple, kålrabbi, fänkål och pepparrot. Lax och rotfrukter ackompanjerades av sallad slungad i ljuvlig senapsemulsion och pricken över i:et var de små klickarna av citronmajonnäs.
Hjalmars egna burgare visade sig ha vinnande detaljer. Dressad med cheddarost, dijonaise och den numera obligatoriska inlagda rödlöken. Till helt ordinära  pommes serverades en riktigt bra dipp smaksatt med dijon, kapris och parmesanost. En burgare för vuxna helt enkelt.
Majskycklingen var mör och fin och serverades med en krämig risotto, smaksatt med rökt fläsksida, parmesan och salladslök, rikligt toppad med hyvlade champinjoner och parmesanost. Fint sammansatta smaker och vällagat!
Den rödvinsbrässerade oxkinden var mycket väl tilltagen, med alldeles för lite tillbehör och potatispuré tyvärr, som annars var fint smaksatt med långlagrad prästost. Tillbehör som stekt savoykål och lök, rökt fläsksida, rödvinssås toppad med hyvlade champinjoner gjorde att den här rätten har bra potential att bli en långkörare den här säsongen.
Överlag mycket bra mat alltså. De som går till Hjalmars och förväntar sig lite enklare pubkäk kan istället möjligen upptäcka Kalmars mest prisvärda restaurang (?).

 
 
     
Hjalmars egengjorda burgare
195:-
Betyg 4,5
Varmrökt lax och räksallad
195:-
Betyg 5
Majskyckling med risotto
185:-
Betyg 4,5
Rödvinsbrässerad oxkind
195:-
Betyg 3,5
   
Kvitto  
 
Service: 4 (men lång väntetid)
Prisbild: låg
Helhetsupplevelse: 4
 
 
 
 
 
/ Krogspaning /

Kolgrill Kalmar

Trots den lite udda placeringen i Berga Industriområde känner numera många kalmarbor till restaurang ”Kolgrill Kalmar”. Här serveras ordentliga portioner som mättar oss grovarbetare men som också kan tillfredsställa de finsmakare som uppskattar grillade kötträtter. Det är gott om sittplatser, enkel men familjär inredning.

Vi var hungriga så vår krogspaning började med en Mixmezetallrik för fyra personer. Redan här kunde vi ana ett tema i form av goda såser och röror; Baba Ganousch, hummus, tzatziki och ezme. Det smakar spiskummin, mynta och koriander och på bordet finns salt och peppar som kan lyfta smakerna ytterligare.

Lamm blev allas val, men på olika vis. De marinerade lammracksen var sedan riktigt angenäma, bra tillagade och med god kvantitet.  Urfakebaben, lammfärs på spett, lär vara en av de vanligaste och godaste kebabvarianterna. Kryddad med peppar och persilja kom lammets specifika smaker fram väl avvägt, men utan överraskningar. Exakt likadant tillagat var Beyti Kebab, som utlovades vara lammkött i smördegsrulle men i själva verket var lamm i det vanliga tunnbrödet som serverades till alla rätter. Saftigt och gott, men alldeles för stor portion. Slutligen åts också Hunkar Begendi, lammfilé med grillad aubergine, tomatsås och vitlöksyoghurt. Lammet var gott även här, men drunknade tyvärr i alla såser. Till alla valda rätter serverades bulgur/risblandning (vilket vi generellt föredrog före pommes), tunnbröd, goda såser och röror.

Summering: Trevlig personal, prisvärt, bra (lamm)kött och inget knussel. Mysfaktorn hade dock höjts om bordsljuset tänts och om tallrikarna hade dukats undan hade kvällen fått lite ytterligare guldkant.


 
 
   

Urfa kebab
99:-
Betyg 2,5

Lammracks  
165:-
Betyg 4
Beyti Kebab
119:-
Betyg 3
Hunkar Begendi
125:-
Betyg 3,5
   
Kvitto  
 
Service: 2,5
Prisbild: låg
Helhetsupplevelse: 3