/ Krogspaning /

Rosenlundska källaren

En trappa ned i Kalmars äldsta stenhus ligger krogen ”Rosenlundska källaren”.
Bland dessa anrika källarvalv har vi krogspanare stökat runt för länge, länge sedan,
då som omogna gymnasielever med mer eller mindre dåligt ölsinne och utan det
intresse för mat och smak som präglar våra personligheter idag.

Efter några sådana nostalgiska reflektioner konstaterade vi att det nu var dags att
meddela vår beställning för kvällen. Den påpassliga servitören lyssnade uppmärksamt
och behövde inte anteckna för att memorera alla våra önskningar.
Och våra önskningar skiljer sig ju alltid åt, som bekant.

Dagens ”svarta tavla” var kalvrygg med choronsås, bovetepanerade lökringar och
varm potatissallad. Kalvryggen hade köket hanterat med briljans, perfekt tempererad
och saftig med läckra lökringar och potatis till. Dessutom bra krydda och sälta,
vilket även karaktäriserade lammytterfilén som för övrigt balanserades väl med
lagom vass aioli, rödvinssky, grilltomat och källarens gratäng.
Lammytterfilén var troligen kvällens höjdare. En något för överstekt örtkryddad
oxfilé visades sig också vara en helt godkänd matupplevelse, samtidigt som den
tallriken spretade en hel del då köttet fått sällskap med väldigt mycket disparata smaker:
tomatmarmelad, fetaostcreme, grönt kryddsmör på ruccola/nässlor, rödvinssky
och dessutom källarens gratäng. Lite… amerikanskt, liksom.
Och på tal om det beställdes dessutom en hickorymarinerad fläskfilé med en
viss rökighet och barbequekänsla. Tyvärr hade fläskfilén hunnit bli lite torr,
och grönsaksterrinnen hade inte den fräschör man i övrigt skulle önska.

Sammantaget en i huvudsak trevlig restaurangupplevelse med ett extra plus för bra service.
Vi Krogspanare brukar för övrigt inte bedöma desserter,
så det gör vi inte idag heller (men de var jäkligt bra!).

 
 
   
Lammytterfilé
245:-
Betyg 4,5
Kalvrygg  (Svarta tavlan)
199:-
Betyg 4,5
Hickory marinerad fläskfilé
179:-
Betyg 3,5
Örtmarinerad oxfilé
289:-
Betyg 4
   
Kvitto  
 
Service: 5
Prisbild: medel
Helhetsupplevelse: 4
 
 
 
 
 
/ Krogspaning /

Hotel Skansen

Efter en kort vinterdvala trädde Krogspanarna åter i tjänst den 7:e mars.
Målet denna gång var en öländsk klassiker, nämligen Hotell Skansen i Färjestaden.
I den tomma restauranglokalen blev vi snart serverade av en flink servitris innan ett
större sällskap anslöt till angränsande bord. De poetiska formuleringarna från
menyn lovade mycket, men några av rätterna levde sedan i praktiken inte
riktigt upp till våra förväntningar. Vi undrar till exempel var whiskeyn tog vägen i
fänkålscruditén (till torskryggen) och tomatconcassén till oxfilén borde hellre tillagas av
färska tomater med lämpliga örter till. Samtidigt var oxfilén perfekt tempererad,
liksom torskryggen som dessutom lyftes ytterligare av fänkål och brynt krondillssmör.
Även lammryggen var väl tillagad och här bidrog en friterad chevreost med spännande kontraster.
Däremot var svamprisotton inte tillräckligt krämig i denna rätt.
Kontraster fanns det även i rödingsrätten, i form av rimmade krispiga rotfrukter
och därtill ljuvlig anyapotatis som nästan fick oss att förnimma nykokta öländska nypotatis.

Kvaliteten varierade, således. Ett avslutande plus till omdömesfulla vinförslag till respektive maträtt.
Oxfilén lyftes verkligen av ett glas Tommasi Surani Atlas!


 
 
   

Mozzarellagratinerad oxfilé
255:-
Betyg 3

Torskrygg
269:-
Betyg 4

Lammrygg
275:-
Betyg 3,5

Röding
249:-
Betyg 4,5

   
Kvitto  
 

Service: 4
Prisbild:   hög
Helhetsupplevelse: 3,5