/ Njutningar och överdrifter /

PM & Vänner, Växjö

 
 

Inom kategorin "Njutningar och överdrifter"

PM & Vänner i Växjö har nu tillfredsställtfinsmakande smålänningar i 25 års tid. Kvaliteten har ofta
bedömts vara på en hög gastronomisk nivå och restaurangen anses numera ha en given plats i
elitskiktet av landets kvalitetskrogar. Smålands skogar, ängar och sjöar är rika på råvaror och 
PM & Vänner har ambitionen att förädla dessa råvaror med hjälp av moderna och traditionella metoder.

Några av oss Krogspanare börjar aftonen med stekt vit sparris med mandlar och syltade trattkantareller
som verkligen adderar dynamik till denna förrätt. Då har vi redan njutit av PM´s brödbuffé med
olika sorters smör. Den vita sparrisen hade innan stekning bakats i ugn vilket bidrog till en
behagligt mjäll textur men samtidigt en härlig krispighet på ytan.
Möjligen kunde man rostat mandlarna som ströddes över. En sådan nötig ton hade kanske
adderat ytterligare kvalitet till en redan harmonisk smakupplevelse. Vidare kan förrätten
”sotad pilgrimsmussla…” liknas med ett smatterband av intryck där fräscha grönsaker,
havtorn och riven pepparrot ändå höll ihop rätten förvånansvärt bra.

När huvudrätterna sedan serverades kunde vi bland annat notera vilket genidrag det var att låta
fjordöringen få sällskap av en varm emulsion på soja och brynt smör.
Tillsammans med en ren blomkålspuré och syltade grönsaker visar man öringen respekt och
lyckas fördjupa smakerna istället för att distrahera eller konstla till det.
Även de krogspanare som åt brässerat vårlamm fick möjlighet att uppleva vitvinmarinadens subtila syraton.
Här hade man samtidigt med fördel kunnat fördela proportionerna på tallriken lite annorlunda.
Nu blev det väldigt mycket kött medan den ljuvliga purén i botten av tallriken snabbt blev oerhört saknad.

Inför desserten rundade vi av med en ostbricka som bland annat innehöll en gruyère
to-kill-for ihop med plommonmarmeladen, medan roquefort-osten var tämligen ettrig
och i ärlighetens namn lite vass för gommen.

Kvällen går, maten är ljuvlig och vinet ackompanjerar respektive maträtt på ett härligt vis.
Plötsligt är även desserten serverad och vi börjar förnimma slutet. Den kardemummakryddade
lena kalvdansen med hjortron och rågbröd bidrar till en perfekt avslutning, vilket även gäller
den bakade cheesecaken med syrad grädde och svartvinbärssorbet.
Ganska hög syra i den sistnämnda desserten, fräscht och uppiggande men inget för den sötsugne.

Sammantaget en fantastisk kväll. Vi sitter kvar en stund och pratar om våra intryck. Lyckliga.